Turistička zajednica grad Metković

Nećemo pretjerati ako kažemo da je neretvanski kraj više nego neki drugi prostori natopljen reliktima povijesti. Funkcija "vrata kontinenta" još od prapovijesnih vremena punila je slojeve tla ostacima materijalne kulture brončanog, starijeg i mlađeg željeznog doba, antike osobito. Pa dok su prethistorijski i protohistorijski nalazi potonuli preduboko u srce močvare da bi bili lako dostupni, antički je svijet bogato napunio palimpseste vremena. Arheološki muzej Narone u Vidu, izgrađen na negdašnjem naronskom forumu, in situ, natkrio je na jedinstven i dojmljiv način ostatke Augusteuma, hrama posvećenog diviniziranom Augustu izgrađenog 10. godine prije Krista. Već prvi susret s veličanstvenom skupinom skulptura vrhunske izrade koje predstavljaju julijevsko-klaudijevsku carsku dinastiju uvući će vas u priču koju možete čuti bilo gdje, ali koju potpuno doživjeti, osjetiti i "opipati" u punoj plastičnosti možete samo ovdje, u Vidu, jer dosad nigdje osim u samom Rimu nije pronađena tako cjelovita, umjetničkom izvedbom perfektna i arheološki vrijedna skupina kipova. Nigdje kao ovdje, u Arheološkom muzeju Narone u Vidu nećete biti tako blizu atmosferi ranoga principata – možda najslavnijeg razdoblja cjelokupne povijesti Carstva. U muzeju ćete, naravno, vidjeti još mnoštvo drugih artefakata koji će vas uputiti u značenje i bogatstvo tog, drugog po veličini i važnosti, rimskoga grada na istočnoj obali Jadrana. Ali, ne samo muzej, nego čitavo naselje plijeni pozornost nebrojenim mnoštvom ugrađenih antičkih ostataka u kamene seoske kuće, konobe, staje...

Prošetate li užim dijelom mjesta, onim uz desnu obalu Norina koje je uglavnom izgrađeno tijekom XVII. stoljeća i koje predstavlja netaknutu urbanu cjelinu pučkoga graditeljstva osebujne draži, pretvorit ćete se u poletna istraživača koji će gotovo na svakom koraku pronalaziti čudesno lijepe akante, volute, krhotine natpisa ispisane preciznim slovima kapitale,ostatke nadgrobnih spomenika, miljokaza, zateći ćete se zapravo u jedinstvenu i prebogatu arheološkom parku vrhunac kojeg predstavlja Erešova kula, građevina iz prve polovice XIX. stoljeća sazdana uglavnom od naronskih spolija, zapravo svojevrstan protomuzej.
Uspomenu na slavno ranosrednjovjekovno razdoblje neretvanske povijesti čuva monumentalna skulptura kneza Domagoja i njegovih strijelaca, jedna od najvećih te vrste u Europi. Najopakiji hrvatski knez kako su ga zvali Mlečani, dominira dolinom smješten na vrhu vidonjskog brežuljka.

 

RADNO VRIJEME:

1. listopada - 31. svibnja

Utorak - Petak: 09:00 - 16:00

Subota: 09:00 - 17:00

Nedjelja: 09:00 - 13:00

1. lipnja - 30. rujna

Utorak - Nedjelja: 

09:00 - 19:00

 

Kontakt:

Naronski trg 6, 20352 Vid

Tel: +385 20 691596

www.a-m-narona.hr

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Bogatstvo životinjskoga svijeta u ovom prostoru još uvijek je, unatoč radikalnim melioracijskim zahvatima, sačuvano u velikoj mjeri. Ipak su, ne samo lokalni nego i globalni procesi bitno osiromašili nekadašnju bujnost. A o tom kakva je ona bila najrječitije govori Ornitološka zbirka u Metkoviću, jedinstven skup preparata ptica ulovljenih isključivo u prostorima delte.Po veličini spada medu najveće zbirke takve vrste u Europi. Sadržava više od 340 preparata medu kojima su primjerci 218 ptičjih vrsta od 310 vrsta do sada zabilježenih na Neretvi. Nastala je u razdoblju od 1948. do 1966. brigom domaćih lovaca-donatora i stručnošću Dragutina Rucnera, jednog od najpoznatijih hrvatskih ornitologa i preparatora. Zanimljivo je da Dragutin Rucner profesionalno nije bio biolog, ornitolog, nego glazbenik. Otud činjenica da nitko nije tako uspješno razlikovao, ne samo ptičje vrste, nego i mužjake, ženke, mlađe od starijih ptica, kao on. Osim kudravog nesita koji je nestao s ovih prostora nakon prvih melioracijskih zahvata, zadivit će vas zlatovrana modrulja, vjerojatno najljepša ptica hrvatskih prostora, a osobita su neobičnost prstenovani primjerci koji su ovdje slučajno doletjeli s dalekog sjevera, iz polarnih krajeva poput male guske, utve morske i gavke.

Zbirka je bila smještena u desnom krilu zgrade Gradskog kulturnog središta u Metkoviću, a od 17. srpnja 2015. godine je predstavljena u sklopu Prirodoslovnog muzeja Metković. 

Stalnim postavom prikazane su  geološke i biospeleološke specifičnosti delte rijeke Neretve prikazane su staklenim panelima, a petrografija je vizualizirana uzorcima kamena iz lokalnih kamenoloma. Kroz drugu, treću i četvrtu sobu protežu se trodimenzionalni prikazi vodenih i kopnenih staništa delte rijeke Neretve - od močvare, tršćaka i kanala, longitudinalnog vodenog toka rijeke, kamenjara i točila, šumskih staništa pa do antropogeno uvjetovanih naselja i poljoprivrednih površina. Dioramski prikazi završavaju 'aerodromskom' scenom selidba ptica te scenama zimovanja u vodenim i kopnenim staništima. Popraćeni su video materijalom ponašanja životinja u specifičnom staništu, zvukovima glasanja ptica i vodozemaca, multimedijalnim prikazom bioraznolikosti staništa kao i raznovrsnošću kukaca, puževa i školjkaša u vodenim i kopnenim staništima delte rijeke Neretve. Iz treće sobe izlazi se u vrt Muzeja koji u autohtonoj vegetaciji pruža dom pticama i kukcima u kućicama za ptice i hotelu za kukce.

 

Virtualni pogled u muzej: https://my.matterport.com/show/?m=SgMvjVnqjK5

RADNO VRIJEME:

Ponedjeljak - Petak: 09:00 - 16:00

Subota: 09;00 - 14:00

Nedjeljom zatvoreno

Blagdanima i praznikom zatvoreno


CIJENE ULAZNICA:

Individualna: 30,00 kn

Individualna s dodatnom izložbom u stalnom postavu 40,00 kn

Obiteljska: 50,00

Učenici, studenti, umirovljenici 20,00

Grupna za školsku djecu 15,00 kn (10 i više osoba)

Članovi ICOM-a, HMD-a i sl. udruženja - gratis kao i djeca ispod 7 godina

Kontakt:

Kralja Zvonimira 4, 20350 Metković

Tel: +385 20 690673

Mob: +385 91 566 1603

www.pmm.hr

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Jama u Predolcu je najznačajniji speleološki objekt na području doline Neretve, a njena najveća vrijednost su bogatstvo i raznolikost vodene faune.

Jama u Predolcu stanište je Dinarskog špiljskog školjkaša „Congerie kusceri, jedinog školjkaša koji živi u podzemlju. Congeria kusceri je živi fosil i tercijalni relikt, endem Dinarida i jedini predstavnik svoje skupine koja je bila rasprostranjena u tercijaru, ali su svi njeni srodnici izumrli prije 5 milijuna godina.

Dinarski špiljski školjkaš „Congeria“ nalazi se na popisu posebno zaštićenih divljih svojti u Republici Hrvatskoj, ali i na popisu strogo zaštićenih životinjskih vrsta Europske unije.

Osim Dinarskog špiljskog školjkaša u Jami živi još jedan živi fosil, endem Dinarida mnogočetinjaš  Marifugia cavatica . Uz ova dva živa fosila koji žive isključivo u podzemlju, u Jami žive i mnoge druge podzemne životinje, te mnoge nadzemne životinje koje susrećemo u okolnim vodotocima. 

Upravo ta raznolikost faune ukazuje na jedinstven ekosustav i najveća je vrijednost ovog speleološkog objekta, osobito zbog toga što ovakvih primjera nema drugdje.

Posjeti Jami u Predolcu i Edukativnom centru Congeria mogući su kroz cijelu godinu osim praznika, uz prethodnu najavu.

Umjesto ulaznica primaju donacije za održavanje Jame i edukativnog centra.

Kontakt:

Markica Vuica: 00385 98 1744 999

 

Najpopularniji turistički programi doline Neretve su vožnja tradicionalnim neretvanskim plovilom – lađom (fotosafari) i berba mandarina.

Fotosafari neretvanskim rukavcima i jezerima, i to u tradicionalnoj neretvanskoj lađi nudi vam uživanje u prekrasnoj prirodi tijekom proljeća, ljeta i jeseni. Osim vožnje u lađama i uživanju u domaćoj gastronomskoj ponudi, gosti se mogu okušati u berbi mandarina koja započinje u listopadu i završava u studenom.

 

 

 

Navedene turističke programe vam nude:

Restaurant „Adria“ - Vožnja jednim od posljednjih močvarnih područja Mediterana po jezeru Kuti.

Splitska 48, 20350 Metković

tel: +385 20 684 391

mob: +385 99  214 8806

        +385 98 288 223

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

www.adria-restaurant.hr/fotosafari

Restaurant-pansion „Đuđa i Mate“ - Nezaboravno iskustvo tradicionalnom lađom po rijeci Norin.

Velika riva 2, 20352 Vid

tel: +385 20 687 500

mob: +385 91 187 6364

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

www.djudjaimate.hr

Hotel-restaurant „Villa Neretva“ - Izlet lađom kroz močvarne predjele doline Neretve prema jezeru Kuti.

Splitska 14, Krvavac II, 20350 Metković

tel: +385 20 672 200

mob: +385 98 361 700

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

www.hotel-villa-neretva.com/hr/fotosafari

AGRO ETNO PARK ŽABAC - Vožnja lađom prema jezeru Kuti 

Badžula

Telefon:+385 99 665 0 665

e-mail:  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

https://www.aep-zabac.com/

Izleti

Napisao on: 13/11/2012

Tematska turistička cesta Neretva, dolina života

Tematska turistička cesta Neretva dolina života dio je ruralne turističke ponude Dubrovačko-neretvanske županije. Rijeka Neretva objedinjuje ovaj posebni prostor plodne doline iz koje izrastaju brojna bogatstva prirode. Raznolikost životinjskog svijeta sačuvana je u ornitološkim rezervatima i Ornitološkoj zbirci Prirodoslovnog muzeja u Metkoviću. Fotosafari neretvanskim rukavcima i jezerima i to u tradicionalnoj neretvanskoj lađi, osim prekrasne prirode otkrit će i priče o potonulim gradovima, ostacima antičkih rimskih vila rustika. U Vidu je i arheološki muzej Narone, sagrađen iznad Augusteuma, hrama posvećenog caru Augustu, koji svjedoči o životu na ovim prostorima od antičkog vremena. Dosad nigdje, osim u samom Rimu, nije pronađena tako cjelovita, umjetničkom izvedbom perfektna i arheološki vrijedna skupina kipova.

Posebna je i gastronomska priča – specijaliteti od riba, ptica i žaba ulovljenih u Neretvi, te autohtoni neretvanski brodet od jegulja i žaba, kao i vrlo posebna vina ovog područja.

Ljubiteljima duge šetnje, grad nudi razne staze kroz značajan krajobraz Predolac-Šibanica, ili ako vam je draži biciklizam, možete istražiti pejzaže kroz biciklističku MTB rutu Prud-Dragovija-Vid.

Po svom geografskom položaju Metković je idealno polazište za kraće ili duže izlete. Kitesurfing i windsurfing entuzijasti mogu uživati ​​na ušću Neretve samo 20 km od centra grada.

Ušće je uz to idealan prostor za fotografe jer obiluje raznovrsnim svjetlosnim fenomenima, posljedicom susreta neba, mora, pijeska, oblaka, i naglih promjena smjerova puhanja vjetrova.

Posve su blizu prekrasna Baćinska jezera, primorska mjesta poput Blaca, Komarne i Kleka. Od Metkovića do Međugorja i Mostara imate pola sata vožnje i sat ili više u Ston, Dubrovnik i Split.

 

Više informacija: www.rural-dubrovnik-neretva.hr

 

 

Metković, Ploče, Kula Norinska, Slivno i Zažablje udružili su se kako bi ogromne cikloturističke potencijale doline Neretve pretvorili u stvarnost te ozbiljno zakoračili na veliko i izdašno tržište tog važnog segmenta sportsko-pustolovnog turizma.

U protekle tri godine provedbe projekta razvoja cikloturističke destinacije detaljno su analizirani postojeći resursi, trasirane su nove, tržišno osmišljene rute, kreiran je suvremeni vizualni identitet i slogan, snimljeni su foto materijali, produciran je promo video (www.youtube.com/watch?v=m_MgTTPbl60 ), kreiran je plan digitalnog marketinga i promocije destinacije, te način izlaska i predstavljanja cikloturističkom tržištu.

Osmišljen je i dizajniran cijeli novi brand destinacije koja će se promovirati kao #1valley odnosno sloganom „One Valley, one sport, many different experiences“.

U Metkoviću je 2019. godine održana prva tematska konferencija posvećena cikloturizmu - obliku turizma s velikim potencijalom u poslovnom, ali i razvojnom smislu. Ovu konferenciju – Dane cikloturizma organizirali su Trail - Full Cycling Experience, uz potporu Ministarstvo turizma i Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, te Grada Metkovića, općina Kula Norinska, Slivno, Zažablje i Turističke zajednice grada Metkovića. Na konferenciji su se okupili predstavnici svih važnih subjekata zainteresiranih za razvoj cikloturizma - ministarstva, HTZ, lokalne samouprave, turističke agencije, ponuđači usluga i proizvoda.

Kao svojevrsna kruna dosadašnjih aktivnosti i temelj promocije cikloturističke ponude doline Neretve izrađena je web stranica Cycling Neretva (www.cycling-neretva.com), te cikloturistička brošura. U njima je na suvremeni i tržišno orijentirani način ispričana priča o jedinstvenoj destinaciji koja ima veliki potencijal privlačenja trekking i cestovnih biciklista zainteresiranih za zanimljiv ili izazovan aktivni odmor, bez obzira radi li se o agencijskim cikloturističkim proputovanjima, kakvih je u Hrvatskoj sve više, ili obiteljskom boravku koji kombinira užitak u kretanju s uživanjem u prirodnim, povijesnim i gastronomskim ljepotama regije.

Dolina Neretve je sa svojim raznolikim i kontrastnim krajolikom zaista idealna za razvoj cikloturizma s posebnim naglaskom na tržište trekking i cestovnih biciklista, koji zauzimaju značajan udio u golemom europskom tržištu s više od 70 milijuna aktivnih cikloturista, koje donosi značajnu dodanu vrijednost.

Cikloturizam je jedna od najbrže rastućih grana turističke industrije, njegovi korisnici su u stalnoj potrazi za novim, zanimljivim i, što je posebno važno, očuvanim i autentičnim destinacijama. Uz mnoge druge prednosti razvoja cikloturizma, posebno treba istaknuti da on značajno produžuje sezone, stvara prijeko potrebnu diversifikaciju ponude, nadopunjuje „klasične“ oblike turizma i posebno je važan za gospodarski razvoj ruralnih predjela čija je pejzažna i kulturna očuvanost iznimno cijenjena kao značajna komparativna prednost.

Projekt razvoja cikloturističke destinacije provodi brand Trail – Full Cycling Experience, specijaliziran za razvoj outdoor destinacija i inovativnih proizvoda sportsko-pustolovnog turizma.

Etno kuća Ilić nastala je dugogodišnjim radom vlasnika Jurice Ilića koji je cijeli svoj život posvetio sakupljanju starinskih uporabnih predmeta. Zbirku je počeo sakupljati davne 1966. godine nakon što su roditelji u Split doveli baku nakon smrti djeda, a baka je sa sobom donijela najvrjednije stvari. To su bile preslica, pegla na žar, petrolejka i sveto pismo. Preslica je u obiteljskoj kući bila izložena na posebnom mjestu što je tada kod dječaka Jurice izazvalo veliku znatiželju. Tu je krenula ljubav prema preslicama koje predstavljaju glavninu zbirke Etno kuće Ilić. Zbirka broji oko 1200 artefakata od kojihje izloženo oko 700 predmeta u nekoliko zbirki. Najveća je zbirka preslica koja broji oko 400 komada, zbirka od 40 vodira, oko 25 pastirskih čaša tzv. kepčija, 10 šaranih tikvica, 20-ak petrolejki, 30 pegli na žar, oko 30 torbi dok su ostalo uporabni predmeti iz vremena 19. i 20. stoljeća, s time da je najstariji artefakt preslica iz 1745. godine koja je obiteljsko naslijeđe.

Zbirka je smještena u staroj obiteljskoj kući koja datira iz 1841. godine a u potpunosti je obnovljena 2022. u izvornome stanju. Obnova je trajala 10 godina a vlasnik je kuću u potpunosti obnovio svojim sredstvima i radom.

U prizemlju se nalazi staro ognjište s krušnom peći i predmetima koji su upotrebljavani u domaćinstvu. Također se u prizemlju nalazi zbirka vodira, kepčija i dio zbirke preslica. Na prvom katu nalaze se dvije prostorije: roditeljska spavaća soba te momačka spavaća soba. Tu se nalazi dio zbirke preslica te predmeti koji su se uobičajeno držali u spavaćim sobama. Namještaj je autentičan i restauriran. Na tavanu se nalazi također nalazi dio zbirke preslica, zbirka pegli na žar i gospodska spavaća soba iz kuće Tripalo u Sinju.