Biciklom kroz carstvo močvare

U Metkoviću djeluju dva biciklistička kluba, BK Metković i BK Relax, imate mogućnost za najam i kupnju bicikala, te rezervnih dijelova, kao i servis za popravak bicikala. Označena atraktivna biciklistička ruta Prud – Dragovija-Vid je opremljena turističkom signalizacijom koja će vam olakšati snalaženje po stazi i ukazati na najvažnije atrakcije. Zbog terena, staza je prikladna za vožnju MTB biciklima kojima prolazite uz vidikovce s kojih se pruža pogled na pola doline Neretve. Staza vas vodi i kroz šumu, te uz ornitološke rezervate Pod gredom i Prud. Sa staze se vidi i rječica Norin koja se probija močvarnim područjem, a cijelo vrijeme vožnje prati vas tišina i mir koje prekida zvuk močvare.

Po dolasku na cilj u Vidu očekuje vas kultura i povijest ovog kraja. Područje Metkovića bilo je naseljeno od najstarijih vremena, o čemu nam svjedoče ilirske gomile, no najvažnije nalazište je arheološki lokalitet antičke Narone u Vidu. Arheološki muzej Narona prvi je in situ muzej u Hrvatskoj, što znači da je sagrađen na mjestu samog nalazišta. Sagrađen je na ostatcima hrama Augusteuma koji je posvećen božanskom caru Augustu i izgrađen 10. godine prije Krista. Postav muzeja čini savršeno očuvana skupina skulptura koje predstavljaju julijevsko-klaudijevsku carsku dinastiju, ali isto tako i mnoštvo drugih artefakata kao što su ostatci keramike, stakla, novca, nakita i sl. koji će vas uputiti u značenje i bogatstvo stare Narone, drugog po veličini i važnosti rimskog grada na istočnoj obali Jadrana, a koji datiraju od kraja 3. st. pr. Kr. do 15. st. po. Kr. Također na području Vida možete pogledati monumentalnu skulpturu Kneza Domagoja i njegovih strijelaca pokraj župne crkve Gospe Snježne,ostatke gradskih bedema iz 3./4. St.pr.Kr. te crkvicu sv. Vida koja je smještena usred polja na samom ulazu u Vid.

Nakon uzbudljive vožnje i šetnje kroz povijest, okrijepite se za bogatim stolom. Ono, po čemu je kraj nadaleko gastronoski poznat jest posve autohton neretvanski brodet u kojem su glavni sastojci jegulja i žaba. Počesto se u njemu nađe i drugih vrhunskih riba, poput iverka, poznatog po tome što živi samo u vodama apsolutne čistoće. Priprema brodeta tj. “”brujeta”” naizgled je jednostavna, ali to je samo varka jer svako neretvansko mjesto, svaki restoran, svaka kuća ima neki svoj naročit način, neku tajnu koja njegov brodet čini drukčijim, specifičnim i koja vas dovodi u nerazrješivu dvojbu oko procjene koji je doista bolji. Jegulja se može peći na ražnju, a vrlo je ukusna i sušena. Osim jegulje, žaba i kvalitetne ribe, neretvanska kuhinja naročito u jesen i zimi, oduševljava sladokusce izvrsnim jelima priređenim od ptica močvarica, posebice od lisaka. Blizina mora osigurava uvijek svježu morsku ribu koju domaći ribari love u Neretvanskom kanalu. U neretvansku kulinarsku tradiciju spadaju i jela ispod peke (sačure).

Vožnja uskim kanalima i rukavcima doline Neretve u tradicionalnoj neretvanskoj lađi pruža vam jedinstven doživljaj i priliku da zavirite u netaknutu prirodu močvarnog područja ovog kraja. Neretvanska je lađa značila život, a danas je ponos i neizbrisiv trag tradicije koji iznova oduševljava svakog posjetitelja doline Neretve. Da bi vam što bolje dočarali život Neretvanina u ovom jedinstvenom močvarnom kraju, ljubazni će vas domaćin provesti u tradicionalnoj neretvanskoj lađi labirintom neretvanskih kanala i pružiti vam nezaboravnu foto safari avanturu, tradicijski ugođaj te priliku da upoznate bogatu floru i faunu ovog kraja.

U dolini Neretve su i druge rute (od kojih nisu sve još označene kao biciklističke) na kojima možete uživati i istraživati kraj, a svake godine tu se održavaju biciklistička događanja: XCM Stipe Čamber u veljači, Primavera – jedinstvena biciklijada za dame u proljeće, te dječja biciklistička utrka XC Žabica. U Metkoviću se vozi i Neretvanski đir. Ovaj dvodnevni događaj sastoji se od dvije biciklističke utrke: MTB utrka u disciplini eliminator XCE „Metković“ koja je ujedno i nacionalno prvenstvo Hrvatske, te UCI class 2 međunarodna MTB utrka XCO „Predolac“ koja se boduje za XCO kup Hrvatske. Na web stranici www.cycling-neretva.com su predstavljene pomno kreirane cestovne i MTB rute diljem doline Neretve, kako bi se pružila mogućnost upoznavanja destinacije na dva kotača.

Biciklom kroz carstvo močvare

XCM RACE TRACK

Stipe Čamber- 27 km

SJEVERNI KRUG

56.3 km

SRCEM DOLINE

56.6 km