Turistička zajednica grad Metković

ETNO KUĆA ILIĆ

Etno kuća Ilić nastala je dugogodišnjim radom vlasnika Jurice Ilića koji je cijeli svoj život posvetio sakupljanju starinskih uporabnih predmeta. Zbirku je počeo sakupljati davne 1966. godine nakon što su roditelji u Split doveli baku nakon smrti djeda, a baka je sa sobom donijela najvrjednije stvari. To su bile preslica, pegla na žar, petrolejka i sveto pismo. Preslica je u obiteljskoj kući bila izložena na posebnom mjestu što je tada kod dječaka Jurice izazvalo veliku znatiželju. Tu je krenula ljubav prema preslicama koje predstavljaju glavninu zbirke Etno kuće Ilić. Zbirka broji oko 1200 artefakata od kojihje izloženo oko 700 predmeta u nekoliko zbirki. Najveća je zbirka preslica koja broji oko 400 komada, zbirka od 40 vodira, oko 25 pastirskih čaša tzv. kepčija, 10 šaranih tikvica, 20-ak petrolejki, 30 pegli na žar, oko 30 torbi dok su ostalo uporabni predmeti iz vremena 19. i 20. stoljeća, s time da je najstariji artefakt preslica iz 1745. godine koja je obiteljsko naslijeđe.

Zbirka je smještena u staroj obiteljskoj kući koja datira iz 1841. godine a u potpunosti je obnovljena 2022. u izvornome stanju. Obnova je trajala 10 godina a vlasnik je kuću u potpunosti obnovio svojim sredstvima i radom.

U prizemlju se nalazi staro ognjište s krušnom peći i predmetima koji su upotrebljavani u domaćinstvu. Također se u prizemlju nalazi zbirka vodira, kepčija i dio zbirke preslica. Na prvom katu nalaze se dvije prostorije: roditeljska spavaća soba te momačka spavaća soba. Tu se nalazi dio zbirke preslica te predmeti koji su se uobičajeno držali u spavaćim sobama. Namještaj je autentičan i restauriran. Na tavanu se nalazi također nalazi dio zbirke preslica, zbirka pegli na žar i gospodska spavaća soba iz kuće Tripalo u Sinju. 

Read 258 times Last modified on Wednesday, 09 August 2023 12:52