Kušaj

Istražite raznolikost okusa u srcu Doline Neretve! Otkrijte neodoljive delicije i autentične arome, putovanje kroz okuse koje ćete pamtiti.

Kušaj

Istražite raznolikost okusa u srcu Doline Neretve! Otkrijte neodoljive delicije i autentične arome, putovanje kroz okuse koje ćete pamtiti.

 

Okusi destinaciju

 

Metković, njegova uža i nešto šira okolica, posjetitelju nudi nisku zanimljivih kulturnih, prirodnih, gastronomskih i drugih sadržaja, iznimne pa i prvorazredne vrijednosti. Ta se niska najljepše i najcjelovitije doživljava izmiješana u koloplet u kojem promatrajući krajobraz uživate u specijalitetima od riba i žaba ulovljenih u njemu, te voća i povrća koje u izobilju raste na obradivim dijelovima doline. Dok u prastaroj neretvanskoj lađi polako plovite zakučastim rukavcima još uvijek sačuvane močvare ili bistrom i hladnom vodom prekrasnog Norina, dok svojim kamerama “lovite” zavičajne ili prolazne ptice, žabe, sav prebogati životinjski i biljni svijet, dok vam odbljesci svjetla neretvanskih voda u mirnom i sunčanom ljetnom danu razotkrivaju svu oblikotvornu i kolorističku raskoš ovog prostora na kojem se tako blizu susreću kristalna tvrdoća kamenjara i zanosna lelujavost plutajućih otočića “nepouzdane močvarne statike”, moći ćete slušati nevjerojatne priče o potonulim gradovima, o pradavnim junacima i slavnim putnicima koji su svoje fascinacije zapisali i sačuvali za sva vremena.

Ti pradavni gradovi, te zidine koje ćudljiva voda povremeno otkrije oku promatrača, zapravo su posvuda u dolini Neretve razasuti ostaci antičkih rimskih vila rustika. Oni su pouzdan dokaz da je nekad davno sadašnja močvara bila bogato plodno tlo koje je hranilo drevnu Naronu, a možda štogod izvozilo i u druge krajeve Carstva. Lađa, to čvrsto plovilo široko razvraćenih rebara i pomalo trome ali zato sigurne maritimnosti, najbolje je i najljepše sredstvo kojim možete do kraja prodrijeti u sve dijelove močvare, koja će vam istodobno osigurati udobnost plovidbe, užitak u lokalnim jelima i pićima i dobru zabavu s “neretvanskim gusarima” naoružanima harmonikama, gitarama i mandolinama. Takvo putovanje možete započeti s rive u Vidu, Norinom uzvodno ili nizvodno, ali i na drugim mjestima u okolici Metkovića. Osobit je doživljaj plovidba vodama jezera Kuti u jugozapadnom dijelu doline. Onima koji hranu radije konzumiraju u mirnijem, intimnijem ambijentu preporučamo niz izvrsnih restorana i konoba. Svi oni nude širok izbor jela, od tradicionalne europske kuhinje do posve neobičnih specijaliteta nastalih na mješavini kulinarskih tradicija Istoka i Zapada.

Ono, međutim, po čemu je kraj nadaleko gastronoski poznat jest posve autohton neretvanski brodet u kojem su glavni sastojci jegulja i žaba. Počesto se u njemu nađe i drugih vrhunskih riba, poput iverka, poznatog po tome što živi samo u vodama apsolutne čistoće. Priprema brodeta tj. “brujeta” naizgled je jednostavna, ali to je samo varka jer svako neretvansko mjesto, svaki restoran, svaka kuća ima neki svoj naročit način, neku tajnu koja njegov brodet čini drukčijim, specifičnim i koja vas dovodi u nerazrješivu dvojbu oko procjene koji je doista bolji. Jegulja se može peći na ražnju, a vrlo je ukusna i sušena. Osim jegulje, žaba i kvalitetne ribe, neretvanska kuhinja naročito u jesen i zimi, oduševljava sladokusce izvrsnim jelima priređenim od ptica močvarica, posebice od lisaka. Blizina mora osigurava uvijek svježu morsku ribu koju domaći ribari love u Neretvanskom kanalu. U neretvansku kulinarsku tradiciju spadaju i jela ispod peke (sačure).

Na karti pronađite ugostiteljske objekte u kojima možete okusiti sve čari neretvanske gastronomije.

Restoran Adria

RESTAURANT ADRIA

Splitska ulica 48 – Metković

Telefon: 020 684 391

kontakt@adria-restaurant.hr

www.adria-restaurant.hr

Restoran Đuđa i Mate

RESTAURANT  “ĐUĐA I MATE”

Velika riva 2, 20352 Vid

Tel. – 020 687 500

djudjaimate@gmail.com

www.djudjaimate.hr

 

Restoran Villa Neretva

RESTAURANT „VILLA NERETVA“

Splitska 14, Krvavac II

Telefon: 020 672 200

info@hotel-villa-neretva.com

www.hotel-villa-neretva.com

Konoba Vrilo

KONOBA VRILO

Prud bb, Prud

Telefon: 020 687 139

konoba.vrilo@gmail.com

www.facebook.com/konobavrilo 

Pizzerija Milano

PIZZERIJA MILANO

Sportska b.b. – Metković

+385 20 688 888

https://pizzeria-milano.hr

Pizzerija Marino

PIZZERIJA MILANO

Hrvatskih iseljenika 6 – Metković

+385 20 681 130

Papar Grill

PAPR GRIL

Trg Dr.Franje Tuđmana 2

091 602 4095

Konoba Ponte

KONOBA PONTE

Splitska ulica 21 

Telefon: 020 456 828

 

Industry Pub

INDUSTRY PUB

Ul. kralja Zvonimira 4, 20350,

+385 20 488 575

https://www.facebook.com/industrymtk

https://www.instagram.com/industrypub